Zoetstoffen

Zoetstoffen

 

We kunnen zoetstoffen opdelen in twee groepen: intensieve en extensieve zoetstoffen.
Intensieve zoetstoffen beschikken over een zoetkracht die veel hoger ligt dan die van gewone suiker, en ze leveren nauwelijks of geen calorieën. Net omdat ze zo krachtig zijn, heb je er weinig van nodig om een zoete smaak te creëren.
Voorbeelden zijn aspartaam, accesulfaam-K, sucralose, steviolglycosiden, …
Extensieve zoetstoffen hebben minder dan of evenveel zoetkracht als tafelsuiker. Maar in tegenstelling tot de intensieve, leveren deze zoetstoffen wel energie.
Verschillende van deze zoetstoffen komen voor in natuurlijke voedingsmiddelen, zoals in pruimen, appels en peren (sorbitol), bladgroenten (mannitol) en in verschillende groeten en fruit (xylitol).

 

Wat is maltitol?


Maltitol is een polyol of suikeralchohol, het heeft 0,9 keer de zoetkracht van  gewone suiker (sucrose).
De stof komt in de natuur niet voor, maar kan worden gemaakt van moutsuiker (maltose), bijvoorbeeld uit maïs of tarwe.
Op het gebied van smaak en fysisch-chemische eigenschappen is maltitol zeer nauw verwant aan sucrose, maar de caloriewaarde ligt lager (2,4 kcal/g). Het is niet cariogeen.
 
 

Wat zijn de voordelen van maltitol?

 • Zoete, aangename smaak
 • Zonder toegevoegde suikers
 • Minder calorieën
 • Past in een gezonde levensstijl

 

 

Stevia

In “Uw Gezondheid” vind je een antwoord op bijna al je vragen rond Stevia en Cavalier chocolade, maar ook een aantal interessante gezondheidsweetjes en -tips. Onze chocolatiers, diëtisten en ingenieurs hebben geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn. Heb je toch nog vragen? Contacteer ons dan gerust. We helpen je graag verder.

Steviaplantje

 

Wat is Stevia?

Stevia is de afkorting van Stevia rebaudiana Bertoni. Het is een klein groen plantje afkomstig uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. De blaadjes bevatten stevioside, een sterke zoetstof die wel 300 keer zoeter smaakt dan gewone suiker. De plant zelf bevat onder andere rebaudioside A, nóg zoeter dan stevioside en minder bitter van nasmaak.

 

Is Stevia veilig?

Ja, onderzoek wijst uit dat Stevia perfect veilig is. Er zijn tot op vandaag geen negatieve bijwerkingen gekend. Ook de EFSA, het Europees voedselagentschap is hiervan overtuigd en heeft het gebruik van Stevia officieel goedgekeurd.

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van Stevia?

 • Het zijn zuivere extracten van een natuurlijk plantje
 • Ze hebben een grote zoetkracht (300 x zoeter dan suiker)
 • De smaak past goed bij chocolade
 • Je hebt slechts kleine hoeveelheden nodig
 • Ze zijn veelvuldig onderzocht en 100% veilig bevonden
 • Bij het onderzoek naar de veiligheid zijn zelfs voordelen ontdekt
 • Stabiel bij verwarming, dus geschikt om te bakken en koken

 

Waarom horen we nu pas van Stevia?

Eigenlijk wordt stevia al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk zoetmiddel in landen zoals China, Japan, Korea, Taiwan, Israël, Uruguay, Brazilië en Paraguay. In Japan wordt Stevia bijvoorbeeld verwerkt in frisdranken als gezonde vervanger van aspartaam.

Door de beschikbaarheid van goedkopere suiker en synthetische zoetstoffen, bleef de werking van Stevia een goed bewaard geheim in Europa.

Gezien het sociaal-economisch belang van deze sectoren heeft de politiek de voorbije 10 jaar het suikersubsidiebeleid herzien met sluitingen van diverse raffinaderijen tot gevolg. Hierdoor komt er nu plaats voor stevia.