Uw gezondheid

Uw gezondheid

 

Past in een evenwichtige voeding

Bij de ontwikkeling van de chocolade trachten we deze zo goed mogelijk in te passen in het hedendaags Westers voedingspatroon. De grafiek hieronder geeft de overconsumptie en de tekorten van afzonderlijke nutriënten in de Westerste voeding weer. 

Verwonderlijk is dat de opgenomen energie in calorieën, net de aanbevolen inname is. Als er dus een probleem is met betrekking tot calorieën, dan is het dat we te weinig bewegen, dus te weinig calorieën verbranden. Om de gemiddelde energie balans in evenwicht te houden is meer bewegen de boodschap, niet per se minder eten. 

De gigantische overconsumptie van suikers valt duidelijk op. Maar tegelijk is er ook een tekort aan vezels, poly-onverzadigde vetzuren, zink en magnesium. 

De chocolade van Cavalier is net rijk aan vezels, bevat ook vitamine E, magnesium en zink. De chocolade is tevens arm aan nutriënten waarvan we een teveel hebben. Passend in een gezond en evenwichtig voedingspatroon dus. 

 

tabel_micronutrients_NL

 

 

Gezoet zonder suikers

In de chocolade die Cavalier beoogt, is geen glucose, kristalsuiker en fructose aanwezig. We houden echter allemaal van zoet en onze smaak vraagt eigenlijk meer zoet dan er in gezonde voeding wordt aanbevolen. Daarom is Cavalier op zoek gegaan naar alternatieve zoetstoffen om al de goede eigenschappen die cacaobonen bezitten zoveel mogelijk te behouden en de bittere cacao op een gezonde manier op smaak te brengen. Een goede keuze maken uit het grote assortiment van zoetstoffen is dus van het grootste belang. Zoetstoffen verschillen in tal van factoren, namelijk: de zoetkracht, smaak en textuur, de energieafgifte, hun effect op het bloedsuikergehalte en het effect op het organisme (vb. geen tandbederf).

 

De ene zoetstof is de andere niet

Zoetstoffen kunnen we bovendien opdelen in twee verschillende groepen namelijk de intensieve zoetstoffen (leveren geen of verwaarloosbare hoeveelheid energie en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte) en de extensieve zoetstoffen (vaak van natuurlijke oorsprong, leveren meestal weinig energie, hebben een geringe invloed op het bloedsuikergehalte en bovendien bezitten ze een zoetkracht die ongeveer gelijk is aan die van suiker).
 

Cavalier heeft gekozen voor intensieve zoetstoffen van natuurlijke oorsprong, uit Stevia. Omdat het ondermeer lekker smaakt in chocolade, volkomen gezond is en geen schadelijke invloed heeft op de tanden.

Bovendien zoeken de eigen diëtisten, de voedingsingenieurs en chocolatiers, ondersteund door de Universiteiten van Gent & Leuven en de KAHO Gent, voortdurend naar verdere optimalisatie van onze producten, zowel op het gebied van smaak als van gezondheid.