FAQ

FAQ

 

Bevat Cavalier chocolade nog suiker?

Wij produceren chocolade zonder toegevoegde suikers, wij beweren nooit suikervrije chocolade te produceren, er is inderdaad suiker in onze chocolade aanwezig. Alleen gaat het daarbij om suikers die van nature uit aanwezig zijn, deze bevinden zich in de vezels (inuline, oligofructose en dextrine) en in ingrediënten die melkproducten bevatten, zoals het melkpoeder. Wij voegen aan onze chocolade geen suiker toe om die te zoeten, daarvoor gebruiken wij enkel steviolglycosiden en erythritol. De steviolglycosiden, de eigenlijke zoetstof, zijn zo’n 300 keer zoeter dan suiker, waardoor er veel minder van nodig is. Om echter de massa van suiker op te vangen, hebben we een bulkstof nodig, en daarbij hebben we gekozen voor erythritol, omdat dit ook een zoetstof van natuurlijke oorsprong is, geen kalorieën bevat en geen laxerend effect heeft zoals bijvoorbeeld maltitol. De vezels ten slotte voegen wij toe omdat deze een exotherme (verwarmende) werking hebben, en dit weegt dan op tegen de endotherme (verkoelende) werking van de erythritol. Bovendien verbruikt de gemiddelde West-Europese consument te weinig vezels, dus deze vezels hebben ook een nuttige prebiotische werking.

 

Hoe lang kan je Cavalier chocolade bewaren?

Voor de chocolade zelf is dit weinig relevant. De enige beperking in de houdbaarheid van de chocolade is het kristalliseren. Bij het tempereren worden de lekkere kristallen gevormd, maar deze zijn niet stabiel. Afhankelijk van de bewaarmethodes blijft goed getempereerde chocolade tot meer dan 2 jaar goed. Laat je ze in de wagen in de zon liggen, dan vervalt het direct tot zijn stabiele, maar minder lekkere vorm (en verschijnen de typisch witte vlekken op donkere chocolade). Bij onze chocolade is dit net hetzelfde als andere chocolade met toegevoegde suikers.

Voor de gevulde producten (pralines, repen,…) verzekeren we een bewaartijd van meer dan 9 maanden. Dit doen we door de Ph waarde (zuurtegraad) en de AW waarde (Wateractiviteit = hoeveelheid vrij water) zo te kiezen (Aw < 0.60) dat er geen schimmelgroei of vergisting kan optreden. Dit zijn factoren die je gerust met natuurlijke ingrediënten kunt oplossen.

 

Additieven

Enkel de Steviolglycosiden hebben een E nummer (E960). Dit is een puur juridisch gegeven. Niet alle E nummers zijn dus slecht of synthetisch. Vitamine C heeft bvb ook een E nummer.

Wel gebruiken we vulstoffen. De zoetstoffen die op dit moment zijn toegestaan, zijn de gezuiverde zoetstoffen uit Stevia. Deze zijn 300 keer zoeter dan suiker. Te zoet dus om gewoon in chocolade te gebruiken. Om de suikers in de chocolade te vervangen, zonder de hoeveelheid vet te verhogen, hebben we vulstoffen nodig. Dit doen we in de chocolade via een patent-pending vezelmix van Barry Callebaut.  In de vulling via een patent-pending oplossing van ons.

De vulstoffen die wij gebruiken zijn steeds natuurlijke vulstoffen: erythritol (vind je ook in bvb peren); inuline, FOS en dextrines zijn vezels, vaak gewonnen uit wortels van bvb cichorei.

 

Waarom zijn deze producten geschikt voor diabetes patiënten?

De chocolade die we reeds 15 jaar op de markt brengen, gezoet met maltitol, is een product dat voornamelijk gericht is naar mensen die om een bepaalde “conditie” suikers moeten vermijden. Om welke reden (conditie) ook. “Does it fit my condition”.

De chocolade met zoetstoffen uit Stevia, is gericht naar mensen die een gezondere levensstijl ambiëren en liever in het dagelijks voedingspatroon niet te veel suikers consumeren maar toch willen genieten van een lekker stukje chocolade. Ook al hebben ze (nog) geen diabetes of obesitas. “Does it fit my lifestyle”. Vandaar dat we de Stevia chocolade ook in een ruimer kader zien van duurzaam ondernemen. (o.m. Fairtrade, Milieucharter: waarbij we verder gaan dan enkel de wettelijke bevindingen, bloedgiften met de collega’s, fruit op het werk, sportbegeleiding…).

Bij de inname van suikers, en zeker voor diabetes patiënten, is de glycaemische lading, of de glycaemische index belangrijk.

De glycaemische index is een aanduiding hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt tegenover een gelijk gewicht aan suiker.

De glycaemische lading is een aanduiding hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt tegenover een gelijke zoetkracht dan suiker (dus eerder portiegrootte gericht).

Producten met een (zeer) hoge glycaemische index zijn door iedereen te mijden (tenzij bij mensen die zeer kortstondig een extreem grote krachtinspanning moeten doen). Voor onze chocolade is de glycaemische index quasi nihil. En dat is een belangrijk cijfer voor mensen met diabetes.

De gevaren van overconsumptie van suikers zijn duidelijk nog niet zo bekend. Vooral op dit moment gezonde mensen, met een normaal gewicht en zonder diabetes, lijken zich immuun te voelen tegen de gevaren.

In de jaren ’80 was je een extreme groene als je koos voor milieuvriendelijker producten. Als je afval sorteerde of recycleerde. Of als je met de fiets naar school of naar het werk ging. Zorg voor het milieu was voor actiegroepen, die begrepen hadden via studies dat het anders moest.

In 1994 was nog niet algemeen aanvaard dat nicotine verslavend is en roken bijzonder schadelijk.  Cfr. The Seven Dwarves: I believe that nicotine is not addictive (april 14th 1994).Net zoals de tabak toen, is de suikerindustrie een zeer belangrijke industrie, met veel werkgelegenheid, enz.

In tegenstelling tot tabak is een normale inname van suikers niet schadelijk. En dat maakt de sensibilisering veel moeilijker. Het verhaal is veel genuanceerder.

Voor suikers bestaan er een aantal verschillende criteria voor aanbevolen inname.

Volgens de GDA (= wat je op de verpakking ziet van bvb coca cola) is dat ca 95 gram.

Volgens de ADH (= door de gezondheidsraad aanbevolen hoeveelheid) is dat ca 50 gram.

De WHO (wereld gezondheidsorganisatie) gaat nog lager.

 

Waar is jullie product verschillend met andere producten voor diabetes?

Onze chocolade met zoetstoffen uit Stevia is wel geschikt, maar niet enkel bedoeld voor mensen met diabetes.

De donkere chocolade zonder toegevoegde suikers en met zoetstoffen uit Stevia, is een donkere chocolade met sterke cacao smaak. Zeker de variant met besjes combineert zoetheid, bitterheid en frisheid in één product. De melkchocolade is wat smeuïger, ronder van smaak.

Onder meer op het internationaal filmfestival van Gent, is in desserts (een brownie) gewerkt met onze chocolade. En niet omdat al die filmsterren diabetes zouden hebben ;-)

Ook de Sint (VRT) kiest opnieuw voor onze stevia chocolade sinterklazen om uit te delen aan de kinderen. En niet omdat alle kinderen diabetes hebben.

 

Wat is Stevia?

 • Groen plantje afkomstig van de grens tussen Paraguay en Brazilië
 • Verkorte naam voor: Stevia rebaudiana Bertoni
 • Blaadjes bevatten stevioside en zijn 300x zoeter dan gewone suiker
 • Bevatten ook rebaudioside en geven nog zoetere smaak en minder bittere nasmaak
 • Zoetstof van 0% calorieën
 • Zoetstof uit Stevia wordt verkregen door extractie

 

Is Stevia veilig te gebruiken?

 • Onderzoek heeft uitgewezen dat Stevia perfect veilig is (zie dossier Professor Geuns)
 • Stevia wordt al duizenden jaren gebruikt door onze voorouders
 • In Japan wordt sinds de jaren ‘70 stevia gecommercialiseerd. In Japan is bv. aspartaam niet toegelaten
 • Door een extreme zoektocht naar eventuele bijwerkingen heeft men alleen positieve eigenschappen van stevia ontdekt
 • Ondertussen heeft het ESFA (Europees voedselagentschap) het gebruik van Stevia officieel goedgekeurd sinds 2011/2012

 

Waarom horen we dan nu pas van Stevia?

 • Al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk zoetmiddel in China, Japan, Korea, Taiwan, Israël, Uruguay, Brazilië en Paraguay
 • In Japan ook al verwerkt in frisdranken. In Japan heeft stevia ondertussen 40% marktaandeel (in markt van gezoete producten). Mocht Cavalier een Japans bedrijf zijn, dan zou Cavalier een mainstream bedrijf zijn in de voedingssector, terwijl we hier in Europa en België nog aan deze weg bouwen.
 • Er is ook wat wij noemen een re-discovery: De trend is dat men worldwide op zoek is gegaan naar suikervervangende producten. Er is een overconsumptie van suiker en dit moet om gezondheidsredenen eerder ingedijkt worden. Er zijn ondertussen alternatieven, zoals stevia, die de levenskwaliteit behouden en tegelijkertijd zorgen voor een natuurlijke en gezonde levensstijl.  

 

Wat zijn de voordelen van Stevia?

 • Het zijn zuivere extracten van een natuurlijk plantje
 • Ze hebben een grote zoetkracht (300 x zoeter dan suiker)
 • De smaak past goed bij chocolade. Het versterkt de smaak van cacao
 • Je hebt slechts kleine hoeveelheden nodig
 • Ze zijn veelvuldig onderzocht en 100% veilig bevonden
 • Bij het onderzoek naar de veiligheid zijn zelfs voordelen ontdekt
 • Stabiel bij verwarming, dus geschikt om te bakken en te koken